در راستای معرفی نمایشگاههای مهم تجاری در قاره آفریقا ؛ در این فرصت به معرفی نمایشگاه بین المللی تجاری تانزانیا موسوم به "سابا سابا "می پردازیم و متن کامل مصاحبه رئیس شورای همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا را با روزنامه تخصصی "گفتگوی صنعت "منتشر می کنیم.
این شورا در نظر دارد تا در نمایشگاه تجاری تانزانیا 2016 حضور فعال داشته باشد و زمینه لازم برای حضور شرکتهای معتبر ایرانی و اخذ غرفه را فراهم آورد.
متن کامل این مصاحبه عبارتست :
صحبت درباره صنعت نمایشگاهی کشورهای افریقایی به هیچوجه کار آسانی نیست! به جرات میتوان گفت اطلاعات تخصصی موجود از صنعت نمایشگاهی تمام قاره افریقا در اینترنت به اندازه یک کتابچه ۱۰ برگی است.
نکته دیگر آنکه تعداد کارشناسان و مسئولانی که در این زمینه حرفهای تخصصی برای گفتن داشته باشند از تعداد انگشتان دست کمتر است و همین موضوع دست ما برای تهیه یک گزارش جامع و کامل از کشورهای افریقای میبندد. یکی از معدود افرادی که در این زمینه صاحب اندیشه بوده و فضای نمایشگاهی کشورهای افریقایی را به خوبی میشناسد حسن خسروجردی، قائممقام اتاق مشترک ایران و افریقاست که به مخاطبان صمت قول داده است بهصورت منظم هر ماه اطلاعات نمایشگاهی از دو کشور افریقایی را در اختیار این روزنامه قرار دهد. بعد از بررسی اجمالی تمام کشورهای افریقایی در اسفند ماه ۹۳، به عنوان نخستین کشور به سراغ تانزانیا رفتهایم. کشوری به نسبت پهناور که جمعیتی افزونبر ۴۲ میلیون نفر را در خود جای داده و از سالها قبل به عنوان مستعمره کشورهای دیگر بوده است. با صمت همراه باشید:
برای شروع شاید بهتر باشد یک تاریخچه کلی از کشور تانزانیابفرمایید
واقعیت این است که اطلاع دقیق و مشخصی از گذشتههای دور زنگبار در دست نیست ولی تاریخ نشان میدهد این کشور با کشورهای عربی جنوب غرب آسیا در ارتباط بوده است و در سال ۱۶۹۸م زیر تسلط عمان و اعراب قرار گرفت. عمان در آن زمان زنگبار را به عنوان پایتخت این منطقه برگزیده بود و مردم این کشور به صورت ییلاق و قشلاق رفتوآمد داشتند. درواقع فصول سرد را در عمان بودند و در فصول گرم به تانگانیکا (تانزانیا در زمان گذشته) و پایتختشان سر میزدند.
این شرایط تا حدود سال ۱۸۶۱م یعنی بیش از ۱۵۰ سال ادامه داشت تا اینکه در این سال تانزانیا از عمان اعلام استقلال کرد و در ۱۸۹۰ میلادی به استعمار بریتانیا درآمد. بعد از حدود یک قرن در دهه ششم از قرن نوزدهم میلادی تانگانیکا از بریتانیا اعلام استقلال کرد و با زنگبار ادغام شد. در پی این عهدنامه «جمهوری متحد تانگانیکا و زنگبار» به وجود آمد که ۶ماه بعد نام آن به تانزانیا تغییر پیدا کرد.
این دو حکومت در تمام امور داخلی مستقل از هم فعال بوده و هستند، مگر در امور مربوط به ارتش و نیاز به رویارویی با عوامل خارجی. درواقع تانزانیا یک رییسجمهوری مشترک دارد اما تصمیمات بهصورت مجزا برای دو بخش زنگبار و تانگانیکا گرفته میشود.
در باره تاریخ نمایشگاههای این کشور تا چه میزان اطلاعات دارید؟
از زمانی که جولیوس نیرره به عنوان نخستین رییسجمهوری مشترک این دو منطقه به قدرت رسید، فعالیتهای تجاری تانزانیا با کشورهایی نظیر چین و روسیه قوت گرفت. در همان روزها بود که نخستین فرودگاه این کشور بهدست چینیها احداث شد. در هر حال بحث گسترش روابط تجاری با کشورهای دیگر برای مردم تانزانیا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و رییسجمهوری دستور ساخت یک مرکز نمایشگاهی را (بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۵م) صادر کرد تا شاهراههای ارتباطی بیشتر و دقیقتر تقویت شوند. نخستین نمایشگاه سراسری و مهمی که با مشارکت کشورهای دیگر در تانزانیا کلید خورد، نمایشگاهی با شرایط عرضه مستقیم کالا به نام «سابا سابا» بود که در هفتمین روز از هفتمین ماه سال برگزار میشد و برای مردم منطقه نماد و نشانی از برکت بود. از آن زمان تاکنون نمایشگاه سالانه «سابا سابا» بهصورت مداوم برپا شده و امروز تمام صنایع و فعالان اقتصادی این کشور با هر نوع فعالیت تجاری و بازرگانی سعی دارند در این نمایشگاه حضور داشته باشند.
غیر از این نمایشگاه عنوانهای بارز دیگری میتوان در این کشور پیدا کرد؟
مردم این کشور دستی هم بر آتش نمایشگاههای اختصاصی دارند. درواقع در طول سال چندین نمایشگاه اختصاصی از سوی کشورهای درگیر و در جریان همکاریهای تجاری برپا میشود که اهمیت ویژهای دارد. البته این بدان معنا نیست که آنها برای نمایشگاههای اختصاصی خود چند سایت نمایشگاهی دیگر دارند. اغلب نمایشگاههای اختصاصی بیشتر در سالنها و هتلهای شهرها برگزار میشوند و ابعاد آنها زیاد بزرگ نیست. ضمنا سطح برگزاری و موضوع هر نماشگاه به کشورهایی که آنها را برگزار میکنند بستگی داشته و کیفیت آنها متغیر است. تاکنون کشورهای زیادی به برپایی نمایشگاه در تانزانیا دست زدهاند.
بهطور عمده در چه زمینههایی به برپایی نمایشگاه دست میزنند؟
در حوزه لوازم خانگی، اقلام دارویی و همچنین محصولات کشاورزی. در واقع بیشتر سعی میکنند در حوزه کالاهای مصرفی نمایشگاه برگزار کنند.
بظاهر این کشور در صنعت کشاورزی شرایط مطلوبتری نسبت به دیگر سرزمینهای افریقایی دارد. آیا این موضوع بر صنعت نمایشگاهی آنها هم موثر بوده است؟ منظور این است که آیا در حوزه کشاورزی هم نمایشگاههای تخصصی دارند؟
نمایشگاههای آنها تمام اقلام و کالاهای مصرفی را دربر میگیرد. محصولات کشاورزی نظیر گندم، کنف، پنبه، چای و قهوه بخشی از این کالاها هستند. اینطور نیست که فقط در یک حوزه خاص نمایشگاه برپا کنند. اساسا مردم تانزانیا تاکنون دست به برپایی نمایشگاههای تخصصی نزدهاند و نمیتوان صنعت نمایشگاهی آنها را حرفهای قلمداد کرد. سابقه این کشور در بحث نمایشگاهی بسیار کم و سطحی است.
کدام کشورها به برپایی نمایشگاه در تانزانیا علاقه دارند؟
دو کشور کنیا و اوگاندا همکاریهای گسترده تجاری با تانزانیا دارند. سطح این همکاریها به قدری منسجم و گسترده است که اینها در نمایشگاههای اختصاصی یکدیگر نیز حضور دارند. البته از چند سال قبل یک مجموعه اقتصادی به نام «کومسا» در شرق افریقا شکل گرفت که طی یک قرارداد تجاری کالاهای یکدیگر را در کشورهای مختلف با تعرفههای تخفیفی متنوع به فروش میرسانند. اولویت دادوستد این کشورها با اعضای حاضر در کومسا است و در درجه دوم میتوانند با کشورهای دیگر دست به انجام مبادلات مختلف بزنند. چین، هند و برخی کشورهای اروپایی ازجمله دیگر مناطقی هستند که با تانزانیا قراردادهای تجاری دارند و به صورت سالانه چند بار دست به برپایی نمایشگاههای اختصاصی میزنند. با توجه به اینکه مردم تانزانیا از دیرباز با مردم هند پیوندهای عمیق فرهنگی داشتند و برخی معتقد هستند که نژاد آنها با نژاد مردم هند مشترک است، همکاریهای این دو کشور نسبت به دیگر سرزمینها گستردهتر و مداومتر است.
اروپاییان با چه هدفی در این کشور حضور دارند؟
طبق معمول صنایع مادر را هدف قرار دادهاند. استخراج گاز، تمرکز روی نیروگاهها، طلا و سنگهای قیمتی همواره مورد توجه آنها بوده و سالهاست که در این حوزهها فعال هستند.
آیا کشور تانزانیا از نظر تجاری برای ایران هم جذابیت دارد؟ اتفاق افتاده که ما هم نمایشگاههایی در این کشور برگزار کنیم؟
بله، چند موردی بوده است. در چند سال اخیر فعالیتهای خوبی را در این کشور آغاز کردیم که میتواند با پیگیریهای منسجمتر برای ما سودآور باشد. برای مثال اخیرا یک پروژه گازی عظیم در این کشور با همکاری ایران کلید خورده است که برخی شرکتهای بزرگ ایرانی را به خاک تانزانیا کشانده است. به واسطه برپایی چند نمایشگاه کوچک اختصاصی، در همین مدت برخی کالاهای ایرانی در این سرزمین مورد توجه و استقبال قرار گرفته و امیدوار هستیم فعالیتهای منسجمتری در این حوزه شکل بگیرد. آنچه در این زمینه باعث خوشحالی است، ایجاد یک کنسرسیوم کشت برونمرزی با همکاری شورایعالی همکاریهای ایران و افریقاست که قصد داریم با توجه به موقیعت خوب کشاورزی در تانزانیا همکاریهای تجاری را در این زمینه گسترش دهیم.
برقراری روابط تجاری با کشورهای دوست که انعطاف بیشتری نسبت به کشور ما نشان میدهند میتواند بسیار ثمربخش باشد.
لینک کامل مصاحبه http://www.smtnews.ir/trade/exhibition/8271
روابط عمومی و اموربین الملل